Coasta Amalfi, perla din Marea Tireniana

Coasta Amalfitana,

Situata in sudul Italiei, este una dintre cele mai frumoase portiuni ale tarmului Marii Tireniene, impresionand prin peisajele naturale spectaculoase si prin localitatile pline de istorie.

Dincolo de panoramele superbe presarate de-a lungul acestei regiuni, Costiera Amalfitana impresioneaza atat prin capodoperele arhitecturale si artistice ce pot fi observate in orasele din zona, cat si prin ingeniozitatea localnicilor ce si-au construit locuintele pe cornisele abrupte de pe coasta. Frumusetea acestei regiuni a fost recunoscuta si de UNESCO, aceasta incluzand în 1997 coasta amalfitană pe lista Patrimoniului Mondial.

Coasta Amalfi, alaturi de insula Ischia, ce este situata in imediata apropiere a peninsulei Sorrentine, reprezinta una dintre cele mai populare regiuni în randul turistilor din întreaga lume. Si pe buna dreptate! De la nenumaratele monumente artistice ce dainuie de secole, la minunile lumii antice, trecand prin peisajele spectaculoase, plajele primitoare şi, evident, bucataria mediteraneană celebra in intreaga lume, această zona din regiunea Campania constituie o destinatie importanta pentru orice turist.

Sorrento, punctul de start al vacantei!

Cel mai apropiat oras de Coasta Amalfi este Sorrento, ce datează de mai bine de 2000 de ani. Situat in apropiere de Napoli, unde se gaseste cel mai apropiat aeroport, Sorrento constituie un punct de start excelent pentru vacanta dumneavoastra.

Strazile inguste din centrul orasului, ce reflecta planul vechiului oras roman Surrentum, si numeroasele cladiri ce dateaza de secole bune au facut din Sorrento o destinatie ideala pentru relaxare incă de acum sute de ani, printre numele celebre ce au vizitat aceasta cetate numarandu-se Goethe sau Casanova.

Sorrento este locul ideal pentru a efectua o passeggiata, numele dat de italieni unei traditii ce dateaza de secole: promenada de seara, efectuata inainte de cina. Fie ca doriti sa vedeti hotelul Tramontano, in care Henrik Ibsen a scris una din piesele sale, sau sa va plimbati prin parcul Villa Comunale sau pur si simplu sa observati atmosfera de pe Corso Italia, veti aprecia experienta!

Nu parasiti orasul fara a incerca limoncello, lichiorul traditional produs din coaja lamailor ce cresc in aceasta regiune. Aceasta bautura poate fi savurata cel mai placut seara, dupa o cina savuroasa într-unul din restaurantele ce ofera o spectaculoasa panorama asupra golfului, Vezuviul, insula Capri şi oraşul Napoli numarandu-se printre obiectivele ce pot fi admirate.

Din Sorrento pe Coasta Amalfi

Daca doriti sa explorati regiunea cu ajutorul unui automobil, Sorrento reprezintă punctul de start al SS 145, soseaua ce ofera cel mai scurt drum spre Positano, primul oras de pe coasta amalfitana.

Soseaua 145 face loc în apropiere de Positano celebrei SS 163, supranumita de localnici Nastro Azzuro. Acest drum, ce face legatura cu Vietri sul Mare, capatul coastei amalfitane, este sculptat în stancile aflate pe tarmul Marii Tireniene. Pentru ca ofera o panorama spectaculoasa asupra regiunii, SS 163 se numara printre cele mai frumoase din Europa. 

Daca nu doriti sa conduceti, dar vreti sa va bucurati de pitorescul peisaj, puteti incerca unul din autobuzele locale ce fac legatura intre Sorrento si Positano. O metoda alternativa de deplasare intre principalele puncte ale coastei Amalfi o reprezinta numeroasele ambarcatiuni private.

Primul popas este Positano

Acest sat cu mai putin de 4000 de locuitori marcand inceputul coastei amalfitane. Daca in anii '50 Positano era un sat sarac în care majoritatea locuitorilor traiau din pescuit, totul s-a schimbat odata cu popularizarea sa de catre John Steinbeck. În 1953 acesta a descris Positano ca fiind "un loc de vis ce nu pare cu adevarat real atunci cand esti acolo, dar care devine real si tentant odata ce ai plecat". Din ce în ce mai multi turisti au inceput sa viziteze acest sat de atunci, iar astazi turismul constituie principala sursa de venituri. In ciuda numarului mare de turisti, Positano isi pastreaza personalitatea vibranta, continuand sa impresioneze prin casele amplasate pe coasta abrupta, strazile inguste si treptele abrupte ce fac legatura intre ele. 

Daca Positano vi se va parea prea aglomerat, in continuarea drumului pe coasta amalfitana veti descoperi Praiano, un sat pescaresc plin de istorie. Un obiectiv cheie este biserica San Luca, ce datează de la 1123, in care veti putea observa picturi din secolul al XVI-lea.

Conca dei Marini, un alt sat construit pe faleza abrupta, este cunoscut mai ales pentru Grotta dello Smeraldo - Pestera de Smarald, o pestera spectaculoasa in care nenumarate stalactite si stalagmite se reflecta in apa ce straluceste intr-o nuanta de verde gratie luminii ce patrunde printr-o crevasa subterana. Se poate cobori in grota cu ajutorul unui lift, iar jos veti putea explora aceasta pestera fascinanta cu ajutorul unei barci.

Urmatoarea oprire este în cel mai mare oras al coastei si totodata cel care-i da numele: Amalfi. Daca intre secolele al IX-lea si al XII-lea Amalfi constituia o importanta republica maritima ce controla comertul in Marea Tireniana si care gazduia peste 60.000 de locuitori, astazi doar 5.345 de persoane mai locuiesc in acest oras. La fiecare 4 ani are loc Regata Storica delle Antiche Repubbliche Marinare, in care fostele puteri maritime Amalfi, Genova, Pisa si Venetia se intrec intr-o cursa de ambarcatiuni, ocazie cu care locuitorii din Amalfi retraiesc momentele de glorie ale fostei republici.

Domul din Amalfi, construit în secolul al IX-lea, reprezinta cel mai important monument al acestui oras si pastreaza nenumarate comori vechi de un mileniu. Portile de bronz au fost turnate in Constantinopol in jurul anului 1000, ele fiind cele mai vechi porti ale unei biserici din Italia

Orasul s-a dezvoltat gratie comertului cu porturile din Orient, arhitectura din Amalfi reflecta o importanta influenta maura, iar aceasta poate fi observata si in Ravello. De-a lungul anilor, acest linistit sat a gazduit nenumarati artisti, compozitori şi scriitori, printre care André Gide, Joan Mirò, Truman Capote, Tennessee Williams, Graham Greene sau Leonard Bernstein, iar astazi reprezinta o oaza de liniste pentru turistii ce strabat coasta Amalfi.

Coasta amalfitana se incheie in Vietri sul Mare, localitate celebra pentru vasele de majolica produse de artizanii din regiune de mai bine de un mileniu. Elemente de ceramica de majolica pot fi intalnite aproape peste tot in localitate, acestea decorand domul bisericii San Giovanni Batista ce dateaza de la 1732 si numeroase alte cladiri, piete sau strazi ale orasului.

Ultima oprire a calatoriei va fi în Salerno, unul dintre cele mai mari orase ale regiunii Campania, ce se afla în imediata apropiere a Vietri sul Mare. 

Aici merita sa vizitati nenumaratele cladiri medievale aflate în centrul istoric si Castelul Arechi, ce se inalta la 263 de metri deasupra orasului. 

Facebook Twitter Google+ Pinterest